Czy istnieje potrzeba suplementacji kwasów tłuszczowych omega-3?

Informacje ogólne: Kwasy tłuszczowe omega 3 są egzogennymi elementami w naszym pożywieniu. Kwasy omega 3 są pozyskiwane z ryb i owoców morza, jak również z alg, które produkują kwasy tłuszczowe omega 3, które mogą być przekształcane w EPA i DHA. W tym artykule kwasy tłuszczowe omega-3 nie będą omawiane jako suplement, ale raczej jako część produktu spożywczego.

Rodzina kwasów omega-3 należy do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych, co oznacza, że nie mogą być one syntetyzowane w organizmie człowieka, a ich jedynym źródłem są produkty spożywcze. Dzisiejsze nawyki żywieniowe uległy drastycznej zmianie w ciągu ostatniego stulecia – ludzie jedzą dużo.

Wpływ omega-3 na organizm człowieka  

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia człowieka. Wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego od poczęcia do okresu niemowlęcego. Wchodzą w skład fosfolipidów, które pomagają w utrzymaniu optymalnego przekaźnictwa nerwowego, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, antyneurodegeneracyjne i kardioprotekcyjne, związane ze zmniejszeniem ryzyka zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca i udar mózgu oraz incydentów sercowych i śmiertelności.

Choroby sercowo-naczyniowe i choroby takie jak cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, astma, rak i zaburzenia psychiczne są dziś powszechne. Sugeruje się, że ten gwałtowny wzrost może być przypisany podwyższonemu spożyciu tłuszczów nasyconych, takich jak te występujące u zwierząt hodowlanych i roślinnych tłuszczów nienasyconych z rodziny omega-6, w tym oleju kukurydzianego, oleju słonecznikowego i oleju sojowego. Równocześnie podkreśla się, że spożycie ryb i skorupiaków bogatych w kwasy omega-3 drastycznie spadło.

CDC zaleca dzienne spożycie DHA na poziomie 500 mg. Zgodnie z kryteriami, kwasy tłuszczowe omega-3 są wymagane dla dzieci od urodzenia do 24 miesiąca życia. Dla niemowląt i młodzieży w wieku od 7 do 24 miesięcy konieczne jest 100 mg DHA, natomiast dzieci i młodzież w wieku od 2 do 18 lat wymagają 250 mg DHA i EPA. Dorośli również potrzebują 250 mg dziennie.

Możliwość komentowania jest wyłączona.